Megjelent a féléves Költségvetési jelentés nyomtatás

2016. augusztus 26. | Szóljon hozzá először!

Budapest, 2016. augusztus 23. – A Magyar Nemzeti Bank a Költségvetési Jelentés kiadványsorozaton keresztül tájékoztatja a közvéleményt a Költségvetési Tanács működéséhez kapcsolódó döntéselőkészítő munka főbb eredményeiről. A ma publikált kiadvány célja, hogy bemutassa a 2015. évi államháztartási folyamatokat, a 2016. évi költségvetés várható alakulását a 2016 első félévére rendelkezésre álló költségvetési adatok és a júniusi Inflációs jelentéshez készült előrejelzésünk alapján, valamint áttekintést adjon a 2016 júniusában elfogadott 2017. évi költségvetés várható teljesüléséről. Mindezek figyelembevételével a kiadvány értékeli az egyenlegre és adósságra vonatkozó nemzeti és európai uniós szabályok 2015. évi tényleges, valamint a 2016. évi és 2017. évi várható teljesüléseit is.

2015-ben az államháztartás ESA-hiánya a GDP 2,0 százalékát tette ki az előzetes adatok alapján, ami azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta a legalacsonyabb szintre csökkent a költségvetési deficit a tavalyi év során. Előrejelzésünk szerint 2016-ban a kormányzati szektor eredményszemléletű hiánya tovább csökkenhet és a GDP 1,6-1,8 százalékos sávjában lehet, ami 100-150 milliárd forintos mozgásteret jelent a hiánycélhoz képest. Prognózisunk szerint tehát a költségvetési törvény elfogadásakor feltételezett 2,0 százalékos GDP-arányos deficit-célnál kedvezőbb hiányráta alakulhat ki a GDP 0,2 százalékát kitevő szabad tartalékok teljes elköltése esetén is. Ezt a fiskális mozgásteret ugyanakkor ki is kell használni a gazdasági növekedés fenntartása és gyorsítása érdekében, hogy a költségvetés felől érkező gazdasági impulzus ne legyen kisebb a tervezettnél. 2017-ben előrejelzésünk szerint elérhető a 2017. évi költségvetési törvényben szereplő 2,4 százalékos ESA-hiánycél, ami érdemi gazdaságélénkítő költségvetési impulzust jelent 2016-hoz képest.

A GDP-arányos bruttó államadósság 2015. év végére 75,3 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 76,2 százalékos szintről. Előzetes adatok alapján a Stabilitási törvény előírásai szerinti adósság-mutató 1,9 százalékponttal csökkent a tavalyi év során, így 2015-ben teljesült az Alaptörvényben meghatározott adósságszabály. Prognózisunk szerint a teljes előrejelzési horizonton, tehát 2016-ban és 2017-ben is teljesülni fog az Alaptörvény adósságszabálya. 2016. év végére 74,5 százalékra csökkenhet a GDP-arányos bruttó államadósság a változatlan forint/euró árfolyammal kalkulált prognózisunk szerint, amit a gazdasági növekedés és az államháztartás mérsékelt nettó finanszírozási igénye egyaránt támogat. Előrejelzésünk szerint 2017 végére 73,4 százalékra csökkenhet a GDP-arányos bruttó államadósság.

Forrás: mnb.hu
Kérdések, vélemények

Cégünk minőségpolitikája

Diamond Top Consult Üzletviteli Tanácsadó és Szolgáltató Kft., mint felnőttképzési intézmény a képzéseiben résztvevők számára nyújt piacképes, naprakész tudásanyagot, tapasztalt oktatók közreműködésével.

Ismerjen meg minket
;