MNB: 20 ÉV ALATT 30 SZÁZALÉKPONTTAL CSÖKKENHET A GDP-ARÁNYOS ÁLLAMADÓSSÁG

2016. augusztus 26. | Szóljon hozzá először!

Az államadósság elmúlt években elértnél erőteljesebb csökkenését prognosztizálja a következő két évtizedre a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank szerdán közzétett 20 éves kivetítése alapján a GDP-arányos bruttó államadósság évente átlagosan 1,5 százalékponttal csökken és 2036-ra a bruttó hazai termék 45 százalékára zsugorodik – írja az MTI.

 

A múlt év végi 75,3 százalékos szintről az Európai Unió által elvárt 60 százalékos maastrichti adósságszintet a számítás szerint 2024-ben éri el Magyarország, ami három évvel megelőzi az Európai Bizottság idei Fiskális fenntarthatósági jelentésében prognosztizált időpontot. Az Európai Unió 1/20-os adósságszabálya évente mintegy 0,8 százalékpontos adósságcsökkenést ír elő, ami az adósságráta csökkenésével a horizont végéig fokozatosan mérséklődik, emlékeztet a jelentés.

A technikai kivetítés alapján az alaptörvényben előírt 50 százalékos célérték 2031-re teljesül – hangsúlyozza az MNB.

Az MNB kivetítése arra épül, hogy a GDP reál növekedése húsz év alatt önmagában 31 százalékponttal csökkenti az adósságrátát, míg az elsődleges költségvetési többlet majdnem 20 százalékponttal járul a GDP-arányos államadósság csökkenéséhez, míg kamatfizetés összesen a GDP valamivel több, mint 20 százalékával növeli az adósságrátát 2036 végéig.

A húszéves adósságpálya felvázolásához a tanulmány azzal a feltételezéssel él, hogy a 2016-ban 1,7, 2017-ben 2,4 százalékos államháztartási hiány 2018 és 2020 között a konvergenciaprogramban vázoltnak megfelelően a GDP 1,5 százalékára mérséklődik, 2021-től pedig ezt az értéket veszi alapul hosszú távon várt költségvetési hiánycélként a kivetítési horizont végéig.

Az MNB szerint a kamatkiadások tartós csökkenése mellett ez az elsődleges egyenlegben enyhe lazítást tesz lehetővé, de azt is megjegyzik, hogy “a konvergenciaprogramban szereplő hiánycélok eléréséhez a gazdaság további dinamizálására, fehérítésére, vagy addicionális költségvetési intézkedésekre lehet szükség”.

A GDP növekedésére szintén technikai feltevést alkalmazott az MNB, amely szerint 2020-ig 3 százalék körül alakul a növekedés üteme, azt követően beáll a jelenleg mintegy 2,5 százalékra becsült potenciális szintre. A gazdaság hosszú távú növekedési üteme azonban megfelelő versenyképességi reformok végrehajtásával tovább növelhető, amit pozitív kockázati pályaként vett figyelembe a prognózis.

Forrás: biztositasiszemle.huKérdések, vélemények

Cégünk minőségpolitikája

Diamond Top Consult Üzletviteli Tanácsadó és Szolgáltató Kft., mint felnőttképzési intézmény a képzéseiben résztvevők számára nyújt piacképes, naprakész tudásanyagot, tapasztalt oktatók közreműködésével.

Ismerjen meg minket
;