Tovább erősödött a magyar bankrendszer

2016. augusztus 15. | Szóljon hozzá először!

Augusztus 11-én lezárult az Erste Bank Hungary Zrt.-t érintő részesedésvásárlási tranzakció, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank megszerezte a 15-15 százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben, valamint átutalta a vételárat. A magyar kormány célja továbbra is az, hogy a növekedés elősegítése érdekében a bankok hitelezési aktivitása erősödjön.

A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak. A dokumentumban a magyar kormány – többek között – vállalta, hogy jelentősen csökkenti a bankadót és a pénzintézeteket érintő szabályozási kérdésekben szorosabban egyeztet a bankszektorral. A kormány ígéretéhez híven 2016-ban és 2017-ben összesen mintegy 80 milliárd forinttal csökkentette a pénzügyi szervezetek különadóját és eleget tett a megállapodásban foglalt egyéb elvárásoknak.

Piaci árat fizettek

Az érintett felek 2016. június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, ez alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki.

Az Erste elkötelezett

Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár azt mondta: a gazdasági növekedés szempontjából kiemelten fontos, hogy az Erste Bank hosszú távon is elkötelezett Magyarország iránt. A bank gyorsan bővülő hitelezése segíti a magyar vállalkozásokat, hogy könnyebben jussanak a működésükhöz és beruházásaikhoz elengedhetetlen forrásokhoz, ezzel is segítve a magyar gazdaság további növekedését. Az Erste Bank erősödő üzleti aktivitása egyben pénzügyi szempontból is kedvező befektetéssé teszi az állami részedés-vásárlást, ezt támasztja alá a pénzintézet első félévi pozitív eredménye is.

Az Erste Csoport irányít

A megállapodás alapján a bankot továbbra is az Erste Csoport irányítja majd, de a magyar állam egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába és egy tagot a felügyelőbizottságba. Az igazgatóságban Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára képviseli a kormány érdekeit. A közgazdász végzettségű szakpolitikus 23 éves pénzügyi tapasztalattal bír, állami vezetői kinevezése előtt különböző kereskedelmi bankoknál dolgozott. A felügyelőbizottság kormány által delegált tagja Zsolnai Alíz, az NGM főosztályvezetője. A közgazdasági PhD fokozattal rendelkező szakember 2001 óta foglalkozik bankszabályozási kérdésekkel kormánytisztviselőként, 2014-től főosztályvezető-helyettes, majd főosztályvezető.

Forrás: origo.huKérdések, vélemények

Cégünk minőségpolitikája

Diamond Top Consult Üzletviteli Tanácsadó és Szolgáltató Kft., mint felnőttképzési intézmény a képzéseiben résztvevők számára nyújt piacképes, naprakész tudásanyagot, tapasztalt oktatók közreműködésével.

Ismerjen meg minket
;