Ajánlatkérői oldal

Az Országgyűlés 2016.12.06-án elfogadta a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény módosítását

2016.12.06-án az Országgyűlés elfogadta a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény és az azzal összefüggő törvények módosításáról szóló javaslatot, amely jelenleg az Országgyűlés Elnökének aláírására vár.

Közbeszerzés – bízza a profikra! Teljes körű tanácsadás és segítség!

Szíves figyelmükbe ajánlunk néhány fontos változást:

Az ajánlatkérőként az egymillió forintot elérő, de a 15. § (1) bekezdés b) pontja szerinti nemzeti értékhatárokat (áru és szolgáltatás esetén nettó 15 millió Ft-ot, építés esetén nettó 25 millió Ft-ot el nem érő értékű, a 8. § (2)-(6) bekezdése szerinti szerződéseik megkötését megelőzően is kötelesek – az e törvény végrehajtási rendeletében foglaltak szerint, az ott meghatározott kivételekkel – legalább három ajánlatot bekérni.

A nemzeti értékhatárok 2017. januártól az alábbiak:

 • árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetén nettó 15 millió Ft,
 • építési beruházás esetén nettó 25 millió Ft.

Jelentős változás, hogy árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén megszűnik a jelenleg hatályos szabályok szerinti ún. 4 ajánlattevős eljárás.

Építési beruházásokra 5 szabadon választott ajánlattevő felkérésével hirdetmény közzététele nélkül induló eljárásra lesz lehetőség nettó 25 M Ft és nettó 300 M Ft közötti becsült érték esetén.

A részben vagy egészben európai uniós forrásból megvalósuló, valamint árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az uniós értékhatárt meghaladó (nettó 64 M Ft), építési beruházás esetén az 500 MFt-ot meghaladó értékű közbeszerzési eljárásba az ajánlatkérő köteles felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót (FAKSZ) bevonni.

Cégünk bejegyzett szaktanácsadókkal dolgozik, akik több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

Amit ajánlatkérői oldalon nyújtunk:

 • Az adott szervezet ajánlatkérői minősítésének megállapítása
 • Ajánlatkérők listájára történő bejelentés
 • Az ajánlatkérő Közbeszerzési Szabályzatának elkészítése, segítségnyújtás az éves Közbeszerzési Terv és az éves Statisztikai Összegezés összeállításában
 • Tanácsadás a beszerzésnek megfelelő közbeszerzései eljárás kiválasztása során. (Becsült érték, egybeszámítás, a beszerzés tárgya, illetve, hogy a beszerzés egyáltalán közbeszerzés-köteles-e?)
 • Ajánlati/részvételi felhívás elkészítése/ellenőrzése az alkalmassági és kizárási feltételrendszer, értékelési szempontrendszer kidolgozása
 • Ajánlati dokumentáció elkészítése/ellenőrzése
 • Kiegészítő tájékoztatásnyújtás (konzultáció, helyszín bejárás, írásbeli értelmező tájékoztatás)
 • Bontási eljárások lebonyolítása, jegyzőkönyvek elkészítése, megküldése
 • Ajánlatok tartalmi/formai értékelése (hiánypótlás), döntés előkészítés
 • A bírálóbizottság munkájának szakmai támogatása, az ülések előkészítése, koordinálása
 • Az összegezés elkészítése, a közzétételi kötelezettségek teljesítése

Célunk, hogy pontos és szakszerű szolgáltatásainkat igénybe véve partnereinket mentesítsük a nehezen átlátható közbeszerzési szabályozás terheitől.

A számos változás közül az egyik legjelentősebb, hogy 2017. január 1-jétől az eddigi 25 millió forint helyett, 40 millió forint támogatási összeg felett lesz kötelező közbeszerzési eljárást lefolytatni.

Változnak továbbá a közbeszerzési értékhatárok is:

 • árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén 8 millió forintról 15 millió forintra,
 • építési beruházás esetén 15 millióról 25 millió forintra változnak az értékhatárok.
 •  százmillió helyett háromszázmillió forintban határozták meg azt az értékhatárt, amely alatt az ajánlatkérőnek építési beruházás esetén a beszerzését nem kell nyilvánosan meghirdetnie, egyidejűleg az eljárásban ajánlattételre felhívandó gazdasági szereplők számát négyről, ötre emelték. A törvény kizárólag építési beruházásokra tartja fenn a nyilvánosan meg nem hirdetett, közvetlen felhívással induló beszerzés lehetőségét.

Példa:   ha 50% vissza nem térítendő támogatásra pályázott és a projekt értéke meghaladta az 50m Ft-ot, akkor eddig közbeszerzési kötelezettsége állt fenn. Ez 2017. január 1-jétől megváltozik, a kötelezettség csak a 80 MFt-ot meghaladó projektekre fog vonatkozni.

A törvény módosítása számos egyéb rendelkezést is tartalmaz: kérdés esetén keresse szakértőinket bizalommal.

 


Ajánlatkérés

  Ha bármilyen kérdése van, forduljon bizalommal tapasztalt felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóinkhoz a +36 1/633-38-38-as telefonszámon, vagy írjon nekünk az info@diamondtopconsult.hu címre.

  Közbeszerzési tanácsadóink

  Jakodáné Nyerges Enikő

  felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

  Telefon: +36 (30) 488-6888
  E-mail: info@diamondtopconsult.hu

  Dr. Berecz Orsolya

  felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

  Telefon: +36 (20) 410-1981
  E-mail: info@diamondtopconsult.hu
  Diamond Top Consult

  Cégünk minőségpolitikája

  Diamond Top Consult Üzletviteli Tanácsadó és Szolgáltató Kft., mint felnőttképzési intézmény a képzéseiben résztvevők számára nyújt piacképes, naprakész tudásanyagot, tapasztalt oktatók közreműködésével.

  Ismerjen meg minket